zashto-strogite-dieti-chesto-zavyrshvat-s-proval

ЗАЩО СТРОГИТЕ ДИЕТИ ЧЕСТО ЗАВЪРШВАТ С ПРОВАЛ

Поредната строга диета, обещаваща драматична загуба на тегло. Поредното разочарование. Защо това се случва? Ето няколко причини, поради което твърде рестриктивните режими никога не работят.

Отнемат радостта от живота

Една строга диета определено може да отнеме радостта от храненето и живота изобщо. Изследванията показват още, че хората, които спазват режим, обикновено се фиксират върху храната още повече, отколкото при обичайния си ритъм на хранене.

Да, храната е толкова добър начин да внесем радост в живота си, но за съжаление много диети са прекалено строги и напълно игнорират този момент. Те могат да ви накарат да се чувствате така, сякаш готвенето е скучна работа и сякаш храната ви е неудовлетворяваща (както на ниво глад, така и на емоционално ниво), причинявайки много стрес и отчаяние.

Ето защо хората обикновено не издържат и прекъсват режима твърде скоро след започването му.

Опитайте това: съсредоточете се върху създаването на положително преживяване около храненията си. Така ще чувствате като благословия дори и по-оскъдната храна, а тя пък ще ви помага да постигате целите си. Един интересен вариант е да си пуснете музика, докато приготвяте храна за себе си, или да поканите приятел за мини вечеря.

Краткосрочно мислене

Втората причина, поради която диетите, особено строгите, толкова често се провалят, е краткосрочното мислене - 21-дневното това, 30-дневното онова... А какво трябва да правите след този период от време?

Това, което много диети не успяват да направят, е да ви настроят за балансирано хранене 365 дни в годината. Не само това, но и от психологическа гледна точка, отрицателните метаболитни ефекти на хроничната диета могат да продължат години по-късно, като нивата на лептин (хормонът на ситостта) намаляват, нивата на грелин (хормонът на глада) се увеличават, а способността за изгаряне на калории намалява.

Никой не може да отрече, че повечето от популярните диети не носят дългосрочна промяна. Те са създадени, за да се опитате да постигнете голям резултат възможно най-бързо, предимно за естетически цели, но често не успяват да ви научат как да интегрирате здравословното хранене във вашия живот. Нереалистично е да мислите, че можете или трябва да следвате такива строги указания 365 дни в годината.

Опитайте това: когато започвате диета, запитайте се: „Мога ли да правя това всеки ден?“ Ако отговорът е „не“, не добавяйте това към живота си.

Недостъпни храни

Диетите често изискват да имате храни, които са извън вашия бюджет или чисто географски регион. Има и случаи, в които човек е на толкова строга диета, че дори не може да се наслади на вечеря с приятели, защото нищо от менюто в ресторантите не предлага нищо, съответващо с режима.

И така, ето един съвет: не следвайте указания, които ви казват да елиминирате определени храни или групи храни, за да отслабнете. Не се подвеждайте, само защото някой в ​​социалните мрежи ви е казал, че го прави. Вместо това, съсредоточете енергията си върху това да се научите да се чувствате комфортно около определени храни, с които обикновено бихте прекалили.

Диетите са универсални - те не вземат предвид вашето уникално тяло и живот

Ето я и причина номер четири - спазването на набор от правила и насоки на популярната диета не винаги е в съответствие с вашите желания и нужди и вашия уникален живот. Макар да изглежда лесно да изберете диета и да я спазвате, в крайна сметка следвате правила, без всъщност да преценявате от какво имате нужда в живота си и защо.

Направете това: запишете си точно как изглежда и се усеща здравословното за вас. Сами преценете с кои храни се чувствате добре и с кои храни сваляте килограми. Когато имате тази яснота, ще започнете да вземате решения, които са съобразени с вашите уникални нужди, а не с това, което някой друг ви казва.

Вече сте гладни и ви се хапва нещо здравословно за вечеря? Опитайте  https://www.foodpanda.bg/city/plovdiv и си пригответе нещо свежо и вкусно.

ВИЖТЕ ОЩЕ СТАТИИ

ДИЕТА ЗА КОРЕМРЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОТСЛАБВАНЕ
12 ХРАНИ ЗА ПЛОСЪК КОРЕММЕТАБОЛИТНА ДИЕТА